IG Live 01 Koronavirus i borba protiv klimatskih promena – profesor Vladimir Đurđević

Podcast
Klima 101
  • IG Live 01 Koronavirus i borba protiv klimatskih promena - profesor Vladimir Đurđević
    43:21
audio
39:08 Min.
07 Mitovi o klimatskim promenama - prof. Vladimir Đurđević
audio
46:07 Min.
06 Uspon obnovljivih izvora energije
audio
43:25 Min.
05 Tri karijere koje spašavaju svet
audio
39:48 Min.
04 Da li je pošumljavanje rešenje za klimatske promene?
audio
40:24 Min.
03 Individualne akcije vs sistemske promene - Milja Vuković i Anđela Đurašković
audio
32:00 Min.
02 Šta su sve posledice klimatskih promena
audio
34:37 Min.
01 Kako znamo da su klimatske promene stvarne? - profesor Vladimir Đurđević
audio
25:39 Min.
Pilot: Da li komuniciramo klimatske promene na pravi način - gost Milan Stanojević
audio
54:38 Min.
IG Live 04 Planet of the Humans diskusija - Đorđe Samardžija
audio
52:47 Min.
IG Live 03 Kako se izboriti za zdravu životnu sredinu - gost advokat Jovan Rajić

Sa profesorom Vladirom Đurđevićem smo razgovarali o tome koliki će uticaj na globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte imati borba protiv koronavirusa, kao i o tome šta se dešava nakon što svet krene da se vraća u normalu.

Da li će mere ekonomske pomoći uzeti u obzir klimu naše planete, kao i kakve se paralele mogu povući između klimatskih promena i virusa SARS-CoV-2, kao i da li možemo iz trenutne situacije izvući neke pouke koje će nam pomoći da zaustavimo porast globalne temperature.

Više o klimatskim promenama možete pročitati na klima101.rs

—————————-

Dr Vladimir Đurđević je zaposlen kao vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, gde je završio osnovne, magistarske i doktorske studije. Spoljni je saradnik Podregionalnog klimatskog centra za Jugoistočnu Evropu (SEEVCCC– Republički hidrometeorološki zavod Srbije) od njegovog osnivanja 2009. godine. Bio je gostujući istraživač u „National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)“, u Sjedinjenim Američkim Državama; „Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC)“ u Italiji; „Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa“ u Portugaliji; „Mediterranean Centre on Insular Coastal Dynamics (ICoD) of the University of Malta“ na Malti. Učestvovao je u više međunarodnih naučnoistraživačkih projekata, a trenutno je rukovodilac grupe sa Fizičkog fakulteta koji je partner u projektu IS-NES3, finansiranog u okviru H2020 programa.

Dobitnik je godišnje nagrade Fizičkog fakulteta za najproduktivnijeg istraživača, i nagrade Fonda Borivoje Dobrilović Svetske meteorološke organizacije.

Njegova ekspertiza je numeričko modeliranje klime, analiza klimatskih podataka, analiza uticaja klimatskih promena, procena rizika, procena ranjivosti i prilagođavanje na klimatske promene. Pored akadamske karijere održao je i niz javnih predavanja o klimatskim promenama.

Schreibe einen Kommentar